Flyttfirmor – Vanliga frågor

Här har vi samlat några av de vanligaste frågor som flyttfirmor presenterar på sina hemsidor (som kunder brukar ställa)

Kan jag boka av utan att det kostar något?

En fråga där svaret är mycket olika mellan olika flyttfirmor i Göteborg. Men generellt gäller att det är lättare att boka av, utan avgift, ju längre tid det är kvar till flyttdagen. Många har en regel som säger att avbokning inte får ske när det är mindre än 24 timmar kvar.

Är det bäst med fast pris eller rörligt pris?

Det är en smaksak och beror lite på hur själva flytten är tänkt att ske. Fast pris kan kännas tryggt. Du vet vad priset kommer att bli och kan inte bli överraskad när fakturan kommer. Samtidigt kan du inte tjäna något på att hjälpa till och underlätta för att därmed spara tid.

Rörligt pris kan passa bättre om du har vänner som också ska hjälpa till med flytten vilket därmed gör flytten snabbare.

Vad kostar det att anlita flyttfirmor i Göteborg?

Begär offert – det är det enda sättet för att få ett tydligt pris. Gör detta från flera flyttfirmor för att kunna jämföra priserna mot varandra. Det som primärt avgör priset är hur mycket som ska flyttas och hur lång flytten ska vara.

Får jag RUT-avdrag?

Ja, det går att få 50 % i RUT-avdrag för flera av de tjänster som flyttfirmor erbjuder. På den offert du får ska det då framgå hur mycket avdraget är på och hur man beräknat detta.

Kan ni flytta mitt piano också?

Piano är, i likhet med biljardbord, kassaskåp m.m., så kallade tunga lyft. Det är inte ett arbete som ingår i en vanlig flytthjälp. Det går ofta att få denna hjälp från flyttfirmor men då måste man ha kontaktat dem i förväg och påtalat att man har detta behov. Är det riktigt tunga saker kan ett externt företag behöva anlitas för just det enskilda lyftet.

Vad är ”lägsta timdebitering?”

Med lästa timdebitering menas att företaget aldrig tar betalt mindre än ett visst antal timmar. Om lägsta timdebitering är 3 timmar kommer det alltså kosta kunden 3-timmars betalning även om arbetet enbart tagit en timme. Detta har företag i Göteborg för att undvika mycket små uppdrag som därmed inte är lönsamma att genomföra.

Går det att få flytt på helgen?

Ja, men i vissa fall kostar detta extra eftersom det är obekväma arbetstider. Fråga därför om priset skiljer mellan vardag och helg och välj därefter det alternativ som passar bäst.