Kan man jobba länge på flyttfirma i Stockholm som flyttkarl?

Att jobba på flyttfirma

Funderar du på att ta jobb hos en flyttfirma? Klart är att det kan vara ett tungt jobb, och det är nog ingen som sticker under stol med det. Samtidigt har jobbet sina klara fördelar – det krävs normalt ingen utbildning, och lönen kan bli ganska bra hos rätt arbetsgivare. Dessutom kan faktumet att det är tungt ses som något positivt – du håller garanterat kroppen i trim.

 

För att man ska stanna länge i jobbet, och för att faktiskt också hålla kroppen i trim – snarare än att skada den – så krävs det att man tänker på det ergonomiska. Det gäller att lyfta på rätt sätt, för det första. Stora delar av arbetsdagen ägnas just åt det. Man bör känna till att man bör försöka belasta ryggen så lite som möjligt, bland annat genom att bära flyttkartonger så nära kroppen det går, att lyfta med ben och höfter istället för rygg och att inte lyfta i obekväma positioner.

 

Men är det hållbart att jobba länge som flyttgubbe, även om man tänker ergonomiskt? Givetvis finns det en risk att kroppen slits ut ganska fort, och att man redan som ganska ung kan känna sig slutkörd. Svaret är att det beror på vilken position man har. Vill man stanna länge inom yrket bör man skaffa sig ett lastbilskörkort.

 

Genom att kunna köra lastbil kan man få ett av de bättre jobben på en flyttfirma i Stockholm, nämligen att köra lastbilen med bohaget i. På vissa flyttfirmor är det inte nödvändigt att chauffören behöver hjälpa till med tunga lyft, då det helt enkelt finns andra som sköter just det. En förutsättning är då att hitta en flyttfirma att jobba på där lastbilschauffören inte behöver hjälpa till med de tunga lyften.

 

Ett annat alternativ kan vara att starta en egen flyttfirma, kanske tillsammans med någon annan i Stockholm, och inta en mer administrativ roll på företaget. Det här gör det möjligt att ägna sig åt produktivt arbete som nödvändigtvis inte innebär att man hjälper till med flyttarna rent fysiskt. Arbetet kan till exempel bestå av att bokföra, ge offerter, hantera personalfrågor och att fakturera. Många flyttfirmor har revisorer som sköter mycket av det ekonomiska, men räkna med att finns uppgifter på flyttfirmor även på detta område.

 

Vanligt när man startar en egen flyttfirma är dock att man hjälper till själv i början. Detta kanske främst för att slippa anställa någon innan man har ett stort och stabilt flöde av kunder att ta uppdrag från. Samtidigt är det givetvis fullt möjligt att klara det även utan att vara med själv till en början. Kanske är det lite mer riskabelt – och kanske kräver det lite mer startkapital. Samtidigt är det någonting som många har gjort före dig, och som går att lyckas med under rätt förutsättningar.

 

Både som lastbilschaufför och som anställd i Stockholm med ledarroll på en flyttfirma finns givetvis möjligheter att dessutom få en högre lön. För att stanna länge i yrket är det kanske en förutsättning – att man kan klättra på lönestegen något.