Undvik belastningsskador när du flyttar

Jobbar du på en flyttfirma? Eller ska du flytta ett större bohag på egen hand? Att lyfta ergonomiskt är viktigt. Det gör att du orkar mer, att jobbet känns lättare att utföra och framförallt att du undviker belastningsskador. Mycket av ett flyttarbete är just att lyfta. Tunga möbler, tunga flyttkartonger och andra delar av bohaget behöver bäras. Genom att göra det på rätt sätt kan det kännas betydligt bättre i kroppen när jobbet är färdigt.

Goda arbetsrörelser

Ergonomi handlar om att använda kroppen på ett skonsamt sätt. Jobbar man på en flyttfirma, eller ska genomföra en större flytt själv, är det här något som är bra att tänka på. Särskilt viktigt är det givetvis om man faktiskt jobbar på en flyttfirma, och lyfter mängder av tunga saker varje dag. Med det sagt, så kan ett ergonomiskt tänk implementeras i alla yrken. För de som jobbar med kontorsarbete, kan det till exempel vara bra för musklerna i skuldrorna att få stöd för underarmarna.

Men för ett fysiskt krävande arbete, som att jobba på en flyttfirma, behöver man träna för att hålla musklerna i trim. Kroppsarbete bör, och ska inte, vara skadligt för kroppen, även om någon som arbetat med ett fysiskt krävande arbete kan känna sig utsliten relativt tidigt i livet. Den som jobbar på ett ergonomiskt riktigt vis kan vara kvar längre i sin karriär.

För musklerna mår bra av att arbeta. Genom att röra på musklerna bättrar vi på cirkulationen, så att de får mer syra. Faran uppstår när man gör väldigt repetitiva arbetsuppgifter, och då särskilt i obekväma positioner.

När du ska lyfta tungt

Det är att lyfta tungt som berör de som jobbar på en flyttfirma, och de som själva ska genomföra en större flytt. Det finns fem knep som är bra att känna till:

  • Stå lite bredbent framför flyttkartongen eller möbeln.
  • Håll ryggen rak så gott det går, och böj mer på höfter och knän.
  • När du tar tag i det som ska lyftas – sträck då på ben och höfter, samt var noga med att hålla saken nära dig.
  • Undvik att böja och samtidigt vrida på kroppen under ett lyft.

Även när du ställer ned föremålet bör du undvika att böja på ryggen. Håll den så rak som möjligt, och böj istället på höfter och ben.

När till exempel en lyftkartong ska in i lastbilen kan det vara bra att först ställa den på kanten på bakluckan. Sedan kan man placera fot eller knä på kanten, så att ryggen har stöd innan man flyttar kartongen längre in i bilen. Försök hela tiden att stödja ryggen så gott det går.

Flyttstädningen

Flyttstädningen är även det ett ganska krävande projekt. Något som kan göra stor skillnad är att välja en bra mopp. En som är bred och med ett skaft som är lätt att justera längden på. Ett par handskar är även det bra, för att minimera risken för irritation på huden.

Samma gäller med dammsugaren – det bör gå att ställa in höjden på handtaget, så att det fungerar bra med din kroppslängd.